Golvvård & skötselråd för golv

Vid utfört arbete överlämnar vi alltid specifika skötselråd för optimal hantering och underhåll av ert golv. Vid frågor är ni välkomna att kontakta oss för mer information: 070-4498642 | info@sodermalmsgolv.se

Ytbehandlingar för golv:

Lacka golv:

Denna metod använder vi efter att vi slipat om ett trägolv, vilket även är den allra vanligaste metoden. Att lackera om sitt golv ger ett lättskött och hållbart golv. Lacken kan väljas i både högblank-, blank- eller matt nyans.

Lasyr (vit):

Genom att vitlasera ett golv får du ett vitare och fräschare golv där du även kan ser ådringen i träet. Denna metod är mycket populär och går att göra på de allra flesta golv.

Oljat golv:

Denna metod är också en av de vanligaste vi utför. Metoden används vanligtvis på parkettgolv så som stavparkett, fiskbensparkett samt furugolv med mera.

Vaxat golv:

Den främsta anledningen till att vaxa golvet på ett nyslipat golv är att det krävs mindre underhåll än efter en ”vanlig” oljebehandling. Det beror på att vaxet tränger ned i träporerna och därmed skyddar golvet bättre. Underhåll behöver inte göras lika ofta som olja. Metoden kallas i många fall för att hårdvaxa golvet med hårdvaxolja.

Lutat golv:

Genom att luta ett furugolv eller grangolv kan man åstadkomma de klassiska gråvita golven. Lutet förhindrar även att golvet mörknar med tiden. Efter att man lutat ett golv, (vilket man gör efter själva golvslipningen), kan man dessutom lägga på en olja som t.ex. är vitpigmenterad, hårdvaxolja eller såpbehandla golvet. Du kan inte lacka ett lutat golv efter som det har ett lågt pH värde.

Såpat golv:

Genom att såpa golvet efter en golvslipning får man ett neutralt utseende som framhäver golvets naturliga skönhet. Denna metod är dock inte så vanlig då den kräver att golvet såpas på nytt varje vecka under en längre period. Vi rekommenderar därmed att man istället lutar och vitoljar sitt golv för ett liknande resultat.

Betsat golv:

Om du efter en golvslipning vill ha en annan färg eller nyans på golvet kan du betsa golvet. Det är en något mer krävande och exklusiv metod jämfört med lack och olja. När betsningen har torkat skall golvet även skyddas med lack.

Färgat golv:

Ett furugolv bör färgas med lut som finns i flertalet olika färger och ger en djupare färg. Ett parkettgolv kan även färgas med färgade oljor eller vax. Denna metod kräver dock en något längre torktid än övriga.

Laminatgolv

Laminatgolv är ett lite hårdare golv och mer tåligt för dagligt slitage. Laminatgolv finns i mängder av utföranden och imiterar riktiga trägolv.

Denna typ av golv är att föredra för dig som inte vill spendera allt för mycket pengar och som gillar en lite ”råare” och kall känsla. 

Laminatgolv är vanligen relativt tåliga gentemot repor av leksaker, klackskor, hundklor etc. Laminatgolv går vanligtvis ej att slipa om eller ytbehandla.

Parkettgolv

Parkettgolv finns i flertalet olika utföranden och är en av de absolut mest populära val av trägolv. På bilden visas en traditionell variant av mönster som kallas fiskbensparkett. 

Parkettgolv finns av välja i flertalet olika träslag. Parkettgolv ger ett mer mjukt intryck men är därmed lite känsligare för slitage än exempelvis laminatgolv. Parkettgolv går vanligtvis att slipa om ett antal gånger för en uppfräschning och/eller pigmentering av golvytan, men golvets skick och slipskickt är avgörande.

Massivt trägolv

Ett massivt trägolv är oerhört vackert och ger ett mer levande intryck. Golvet består helt och hållet av trä och kan därmed slipas om flertalet gånger för uppfräschning av golvytan. Denna typ av golv känns mjukare och ”varmare”.

De vanligaste träslagen för massiva golv är gran och furu. Till massiva trägolv kan man använda en mängd olika ytbehandlingar för att framhäva eller förändra träets grundläggande färg och egenskaper.